Els van Noorduijn is bij 100BesteCoaches jouw specialist / coach voor veelbegaafdheid.

Els van Noorduijn

06-2902126
els@veelbegaafd.nl

‘Als geen ander kan ik lichaam, geest en talenten als geheel laten functioneren. Met een topprestatie als resultaat. Een spel is vaak een fantastisch middel hierin.’ – Els van Noorduijn, Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor sportinnovatie op club- en individueel niveau.

De thema’s waarop ik coach:

Veelbegaafdheid, Persoonlijk Leiderschap, Leiderschapsontwikkeling

Mijn verhaal?

Grootgebracht met een zus die door een ziekte meerdere hersenbeschadigingen had. Mijn ouders zeiden: ‘Je kunt veel maar niet alles.’ Zo is het mij met de paplepel ingegoten dat ik kijk naar wat er is. Welke talenten en vermogens er zijn en hoe je ze ontwikkelt.  Tja, want wat er niet is, is er niet en het helpt echt niet als je gaat ontwikkelen wat niet bij je past. Samenwerken met anderen is dan de oplossing. 

Saaie coaches

Ik zelf was altijd een energievol kind en beoefende vele sporten. De coaches die mij begeleiden vond ik saai. En toch ben ik dan wel ineens kampioen van Nederland. ‘Je kunt zo veel’, kreeg ik vaak te horen. Wij weten niet wat we met je aan moeten.’ Mijn meervoudige talenten werden pas in Leipzig gezien. Zij benaderden mij daardoor totaal anders. Kennelijk was ik op wedstrijden opgevallen. Deze mensen namen het initiatief om mij een stage aan te bieden in het buitenland, het mekka van de kogelstoters: Leipzig. 

‘Wat fijn dat je  zo breed bent én denkt. Dat maakt dat je aan de wereldtop kunt komen’, zei de coach, een professor. Ik heb op een heel bijzondere wijze daar ook kunnen studeren. Alles dat hoort bij talentenontwikkeling, van fysieke kennis tot scholing over mentaal handelen. De mens als geheel.   

Variaties op thema’s

Goed en resultaatgericht plannen heb ik daar geleerd. En hoe variaties op thema’s belangrijk zijn.  Buiten de gebaande paden denken en handelen, niet in systemen stappen. Presteren op wereldniveau vraagt lef en moed. Creatief zijn is juist van groot belang voor mij om in de kleine (kogelstoot)ring  waarin je staat te bewegen.

Deze kennis heb ik verder uitgediept en toegepast in het onderwijs. De stichting vond dat zij moeilijk opvoedbare kinderen hadden. Ik zei die zijn niet moeilijk opvoedbaar, die hebben het even lastig.
Ik was in die periode bondscoach totdat ik er achter kwam dat hele dagen op een atletiekbaan eigenlijk niets voor mij was. Jarenlang begeleidde ik een eigen groep atleten van 25 jonge mensen op weg naar Nederlands niveau of overstijgend. Nu nog steeds beantwoord ik vragen van jongeren die op hoog niveau willen sporten. Hun vragen vul ik in met een team van mensen met verschillende kennis.

Coachen van veelbegaafden, met de praktijk als doel

Door mijn nieuwsgierigheid blijf ik onderzoek doen samen met wetenschappers.  Ik heb al jong in Leipzig geleerd dat je niet zonder kunt en ik weet hoe ik de wetenschap kan meenemen naar de praktijk. Ik houd ervan om lastige problemen samen met medewerkers op te pakken op een duurzame wijze. Met de praktijk als doel.

Wat is er nodig om meervoudige talenten te ontwikkelen?

* Wetenschap
* Variatie op  thema’s
* Beweging
* Creativiteit
* Samenwerken

Ik pas dit alles toe in het onderwijs, bij organisaties en in de sportwereld. Ik deel mijn kennis – nog steeds – in lezingen, trainingen en onderzoek. Ik zoek samen met leidinggevenden binnen de organisatie naar veelbegaafden en kijk hoe een ieder kan gebruikmaken van hun talenten, zeker ook in complexe situaties. Daarom neem ik bij het coachen van veelbegaafden hun omgevingen mee. 

Met bestuurders of directies denk ik mee op welke wijze er een constante beweging in de organisatie tot stand kan komen. 

Daarnaast doe ik onderzoek samen met een aantal anderen partijen, naar veelbegaafdheid onder vroegtijdige  schoolverlaters of late afstudeerders.

Wil jij talenten of jezelf tot volledige bloei laten komen? Ik ondersteun je met alle plezier.

Met hartelijke groet,
Els van Noorduijn

06-2902126
els@veelbegaafd.nl