Ik zoek een coach - 100BesteCoaches

Ik zoek een coach. Blog van 100BesteCoaches

Ik zoek een coach

6 mei 2023 100BesteCoaches Comments Off

‘Ik zoek een coach.’ Daar wordt behoorlijk op gegoogeld en terecht want we mogen wel vaststellen dat de ondersteuning van een – goede! – coach rijpe vruchten kan afwerpen. De coach valt niet meer weg te denken in het landschap waar gezondheidsdiensten, arbo-instellingen en andere zorgaanbieders zaaien voor een duurzame inzetbaarheid van werknemers. Duurzame inzetbaarheid van werkenden in het algemeen. Niemand wil ziek aan de zijlijn zitten.

Want laten we het beestje maar gewoon bij de naam noemen: vele werkenden voelen zich ziek en zijn het ook. De cijfers van CBS liegen er niet om: in 2022 piekte het ziekteverzuim zelfs naar 6,3 procent, het hoogste percentage ooit gemeten. Waarbij we direct aantekenen dat niet alles werkgerelateerd verzuim is. Ook persoonlijke problemen zoals op relationeel, financieel of mentaal gebied zijn hier debet aan. Wel weer een rugzak vol persoonlijke bagage die een negatieve invloed heeft op het werk. 

Stress en de spiegel

Nog even over die CBS-cijfers. Wist je dat vrouwen veel hoger scoren dan mannen op stress- en burn-outklachten? Stress en burn-out hebben alles te maken met gedrag. Met wat deze vrouwen denken dat de maatschappij en anderen van hen verwachten. Ik heb een vrouw ontmoet die al vier burn-outs achter de rug had. En maar doorgaan zonder te begrijpen wat er misging. Op geen moment hield iemand haar een spiegel voor of stelde vragen over haar gedrag. Geen ondersteuning of feedback, ook al was het in een gerenommeerde internationale organisatie. Jammer, denk ik dan… gemiste kans, ook zeker voor haar gezin.

De beste coach voor jou

Werk aan de winkel dus en dus geen wonder dat ‘Ik zoek een coach’ ook piekt in de zoekmachines. Want naast het oplossen van situaties van stress en burn-out willen we eigenlijk het liefst de antwoorden vinden op vragen als: ’Hoe word ik gelukkig? Hoe houd ik alle ballen hoog? Hoe ben ik van waarde? Waar vind ik zingeving in mijn leven?’ Impactvolle en vaak dringende vragen waarbij een coach zeker van waarde kan zijn.

Kies een coach die om verschillende redenen bij je past, neem ook eerst even contact op voor een paar vrijblijvende vragen. Luister of het klikt en er een basis van vertrouwen kan zijn. En google ook gerust eens op ‘Ik zoek een goede coach’ en ‘Ik zoek de beste coach’. De coach die jou naar tevredenheid en met succes verder helpt, is zeker de beste coach. Soms staan mensen te popelen voor de inzet van een coach maar weerhoudt schaamte ze. Wat? Wist je dat veel succesvolle mensen meerdere coaches hebben? En dat is echt geen teken van zwakte maar een teken van sterkte. Zij weten waar zij een steuntje in de rug willen hebben in de vorm van een coach om sterker, evenwichtiger en… gelukkiger tevoorschijn te komen. 

Een nieuw leven

Bovendien kun je een coach op elk moment in jouw loopbaan en leven inschakelen. Tijd voor een levensecht voorbeeld. De man is tegen de zestig, werkt bij een beursgenoteerd bedrijf en verklaart: ‘Ik zit mijn tijd wel uit… al die nieuwe programma’s en jonge collega’s… ik geloof het wel.’

Het bedrijf vraagt hem wat hij wél wil want de betrokkenheid is ver te zoeken. Zijn droom blijkt een traiteursbedrijf maar op die leeftijd… Een andere gelijkgestemde collega vindt ondertussen ander werk met de hulp van een coach gespecialiseerd in zingeving en loopbaan. Het bedrijf biedt onze man een coach aan die ook van weet van een business opzetten en… hij zet een succesvol traiteursbedrijf in Noord-Holland op. Reist zelfs naar Italië voor de inkoop. Populair gezegd: hij leeft zijn droom. En dat na al die jaren. Zonder coach had hij geen stap buiten de bedrijfspoort gezet en had deze ervaring – dit nieuwe leven – gemist. 

Ik wens je de beste

Ik hoorde het verhaal toen ik dit blog schreef, wat een fantastische illustratie van de inzet van een coach op een bepaald punt in je leven. Zoek dus gerust verder op ‘Ik zoek een coach’ wat het kan jouw leven behoorlijk verrijken. 100BesteCoaches kan je hier overigens ook uitstekend mee helpen want ‘getting the job done’ is waar deze gecertificeerde mensen voor staan. Ik wens je oprecht de beste coach toe. 

Lucinda Douglas
Team 100BesteCoaches