Let's talk about stress... - 100BesteCoaches

Let's talk about stress... blog van team 100BesteCoaches

Let’s talk about stress…

28 maart 2024 100BesteCoaches Comments Off

De druk is bepaald niet van de ketel. Integendeel, ‘Nederlanders vallen vaker uit door stress op het werk en de werkdruk zal de komende jaren alleen maar toenemen’. 

Toename ziekmeldingen stress

Een NOS Nieuws-bericht (26.03.2024) dat er niet om liegt en zich baseert op onder andere cijfers van arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare. Hieruit blijkt zelfs een toename van 11 procent van het aantal mensen dat zich langdurig ziek meldde met stressklachten. In een kwart van de gevallen ging het om overspannen zijn of een burn-out hebben.

Gezien de gemiddelde ziekteduur – 240 dagen – kost dit de werkgever handenvol geld. Sectoren die het meest getroffen zijn, blijken onderwijs, gezondheidszorg en open bestuur en bij bedrijven met meer dan 250 werknemers komt ‘stress’ vaker voor dan bij kleinere bedrijven. 

Stresspreventie door coaches

Recente cijfers van RIVM en TNO voorspellen de  toenemende werkdruk en uitval. Niet alleen de hoogste tijd voor werkgevers om professionele coaches in te schakelen om de zieke medewerkers weer op een verantwoorde manier aan het werk te krijgen. Maar ook de hoogste tijd voor werkgevers om zich vooraf te wapenen met preventieve adviezen om ongewenste werksituaties te voorkomen. Ook in dat laatste geval kunnen professionele coaches wonderen verrichten. Coaches op het snijvlak gezondheid, stress- en burn-outpreventie, verzuim & vitaliteit, slaap en voeding.

Hoe voorkom je stress?

Natuurlijk beleeft een ieder stress (of niet) op een persoonlijke manier en gaat daar ook op een persoonlijke mee om. Daarom is het belangrijk dat werkgevers en professionele coaches een holistische benadering hanteren om stress op het werk aan te pakken, waarbij ze zowel organisatorische als individuele factoren in overweging nemen om een gezonde en ondersteunende werkomgeving te creëren.

Wat kun je in jouw bedrijf toepassen om stress te verminderen? 

– Creëer een ondersteunende werkomgeving die open communicatie, samenwerking en ondersteuning aanmoedigt. Zoals flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden en een goede balans tussen werk en privé.

– Investeer in trainingen en workshops om stress te herkennen en te voorkomen.

– Stel duidelijke verwachtingen en doelen zodat de verwachtingen niet te hoog gespannen zijn.

– Stimuleer een gezonde levensstijl zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende slaap.

– Houd regelmatig check-ins en geef regelmatig feedback om de voortgang te bespreken en de vinger aan de pols te houden qua het beleven van werkdruk.

 – Creëer een cultuur van erkenning en waardering want werknemers die zich gewaardeerd en erkend voelen, zijn over het algemeen gemotiveerder en minder gestrest.

– Bied toegang tot professionele ondersteuning waaronder professionele en verantwoorde ondersteuning ter preventie en ter heling.

Wil je deze adviezen duurzaam verankeren in jouw bedrijf of jouw leven, de coaches van 100BesteCoaches ondersteunen jou graag. En je kunt altijd contact met ons opnemen.

Met hartelijke groet,
Team 100BesteCoaches

Ontmoet de coaches van 100BesteCoaches.