Het geluk van de klant én de coach - 100BesteCoaches

  • Home
  • BlogWaardevolle relaties… gelukkige klant, gelukkige coach
Waardevolle relaties... gelukkige klant, gelukkige coach. Blog van Team 100BesteCoaches

Waardevolle relaties… gelukkige klant, gelukkige coach

24 mei 2023 100BesteCoaches Comments Off

Waar worden mensen het gelukkigst van? Waar word jij het gelukkigst van? Nieuwe woning, partner, baan, auto of vakantie? Helaas, het antwoord is relaties. Of gelukkig maar, het antwoord is relaties. Mensen worden gelukkig door waardevolle relaties. In verbinding staan met anderen, dat wat eigenlijk haaks staat op onze op gebruik gerichte samenleving, geeft ons het optimale geluksgevoel.
Vandaar dat zingeving, persoonlijk leiderschap, communicatie, work-life balance en life coaching kernthema’s zijn voor de coaches van 100BesteCoaches. Met als oprecht doel de gelukkige mens achter de klant.

Een onderzoek van Harvard University naar de ontwikkeling van volwassenen onder 724 mannen dat liep van 1938 tot en met 2013 (het langste ooit), concludeert dat goede relaties kernfactoren zijn die langdurig geluk creëren. Ook andere studies op dit gebied komen tot de conclusie dat bevredigende relaties ons gelukkiger en gezonder houden. En dat geldt niet alleen voor liefdesrelaties maar ook voor hechte vriendschappelijke relaties én goede banden op het werk met de collega’s. 

Miscommunicatie kost geld

Want zeker op de werkvloer kan het nogal eens schorten aan positieve communicatie of opbouwend gedrag. Je wordt aangenomen om jouw taken te verrichten, niet direct omdat je meneer Sociaal of mevrouw Empathie bent.
Toch zie je een wending waarbij meer aandacht uitgaat naar karakter en gedrag van een persoon en – laten we het noemen – de zingeving van een baan en werk in het geheel. Dat geldt zowel bij werving en selectie als bij ziekte, preventie van verzuim en outplacement. Van die momenten waar een goede coach zeker haar of zijn steentje kan bijdragen. Want werk is zo veel meer dan… werk.

Maar communiceren kunnen we toch allemaal? Daar hebben we toch geen coach voor nodig? Wist je dat bij sommige bedrijven miscommunicatie voor het grootste deel verantwoordelijk is voor wat er misgaat? En die miscommunicatie zien we niet onder dat kopje terug op de balans of in het jaarverslag.

Daar bedenken we wel iets anders voor. Vaak is de schade van miscommunicatie voor de medewerkers en management niet altijd herkenbaar want ‘Het gaat toch goed zoals het altijd gaat?’ Daar valt nog wat te leren. Daar valt nog een enorme winst te behalen voor organisaties. Externen zoals goede coaches kunnen al snel de vinger op de wond leggen waar het gaat om (het verbeteren van) de inzet van teams, presenteren, mensen met HSP, diversiteit & inclusie, de inzet van een generatiecoach en executive en loopbaancoaching.

Stimuleer duurzame inzetbaarheid

Ziekte, van stress en burn-out (en preventie hiervan) tot ander langdurig verzuim is ook een communicatie gerelateerd onderwerp omdat vele zaken vaak onuitgesproken blijven. Het blijkt vaak moeilijk het verzuim bespreekbaar te maken. Veel verzuim heeft een oorzaak in privéomstandigheden. Waar, wanneer en hoe grijp je in als werkgever om jouw goed werkgeverschap te tonen? Een veilige en gezonde privé- en werkomgeving, persoonlijk leiderschap en zingeving, vaak cirkelen ze om elkaar heen.

Hoop, perspectief en inspiratie is wat veel mensen nodig hebben en waarbij ze kunnen floreren en groeien. En waarbij ze duurzaam inzetbaar zijn. Op verschillende momenten in de ‘reis’ of loopbaan van een medewerker kan een goede coach een positieve bijdrage leveren. En het liefst in een vroeg stadium zodat erger (kosten) wordt voorkomen want verzuim drukt behoorlijk op de balans. Gelukkige medewerkers, ze presteren in alle opzichten veel beter. 

Jouw geluk én van de ander in een klein hoekje

Om gelukkiger te zijn, doe je er dus zeker goed aan om je te concentreren op het scheppen en onderhouden van betekenisvolle relaties, zowel thuis als op het werk. Die waardevolle relaties zijn al een vorm van preventie – en die je zelf in de hand hebt – want ze voorkomen een behoorlijke dosis stress. Mensen die alleen zijn of zich eenzaam voelen, hebben hogere waarden van het stresshormoon cortisol, met alle gevolgen voor het lichaam. Gezonde en opbouwende relaties en sociale contacten zijn daarmee noodzakelijke voorwaarden voor een mentaal en fysiek gezond lichaam. Een goede coach zet mensen op een juist spoor waar het gaat om life style, zingeving en voorkomen van ziekte en verzuim. Het spoor van zingeving en geluk.

Wil je vandaag werken aan jouw geluk? Geef eens uit een onverwachte hoek iets weg aan een ander. Wanneer je iets schenkt wat voor jou kostbaar is, beleef je het meeste plezier daaraan (want als je iets weggeeft dat waardeloos is…).
Zo’n cadeau kan ook de vorm aannemen van het (onverwacht) helpen van iemand, het delen van kennis of meedenken aan een oplossing. Het mag ook een welgemeend ‘Hoe gaat het met je?’ of compliment zijn. Want tenslotte zijn we het allemaal waard : )

Met waardevolle groet,
Team 100BesteCoaches