Wat kost een goede coach? - 100BesteCoaches

Wat kost een goede coach? Blog van Team 100BesteCoaches.

Wat kost een goede coach?

3 mei 2023 100BesteCoaches Comments Off

‘Maar wat kost een coach?’ Als oprichtster van 100BesteCoaches krijg ik met regelmaat de vraag. Een lastige vraag want wat mag een goede coach die jou helpt, kosten? Wat is het jou waard?

Eerst dit. Er zijn bedrijven die de medewerkers zes coachingsgesprekken per jaar aanbieden. Met coaches met verschillende disciplines. Ik zie dat soms als een proeverij waar je kennismaakt met verschillende smaken. Vanuit de verschillende disciplines kan de medewerker vanuit nieuwe invalshoeken naar zijn of haar leven kijken want de onderwerpen strekken zich uit van stress en burn-out en preventie hiervan tot zingeving en  gezond leven. Doel van het bedrijf is natuurlijk een medewerker die goed in zijn of haar vel zit want duurzame inzetbaarheid werpt vruchten af. En natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. 

Coach met een passende,  doelgerichte aanpak

Van belang is ook de vraag te beantwoorden of medewerkers coaches nodig hebben. Meer dan je denkt want ziekteverzuim, stress en verstoringen vanwege thuissituaties nemen hand over hand toe. Maar we hadden het toch zo goed geregeld? Ogenschijnlijk wel, maar de aard van de mens is iets weerbarstiger dan we zouden willen zien. 

In mijn gesprekken bij bedrijven zeg ik het regelmatig: ‘Mensen hebben massaal de kerk verlaten maar hun levensvragen zijn gebleven. Waar, hoe, waarom en vooral wat is nou míj́n doel hier op aarde?’ De een kan hevig met zingeving bezig zijn, een ander boeit het minder. Toch blijft er altijd een vraag hangen over hoe van waarde te zijn. En waar je eigen talenten en grenzen liggen en hier niet overheen te gaan. 

Een goede coach stelt niet alleen vragen maar geeft ook huiswerk. Het antwoord, daar kom je zelf achter. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw vragen liggen op het sociale vlak; dat je niet helemaal goed connectie kan maken met anderen of dat je verder wil in je carrière maar dat het niet lukt, ongeacht opleidingsniveau. Een ziekte of heftige gebeurtenis in de familie kan ook een grote impact hebben op jouw privé- en zakelijke leven. Stel je kampt met burn-out klachten en hebt uitvalsverschijnselen, dan is het je veel waard om ervan af te komen. De vragen kunnen divers zijn en de juiste coach bepaalt samen met jou wat een passende en doelgerichte aanpak is om jouw vraag te beantwoorden. 

Wat is een goede coach je waard?

En dan komt de vraag, wat is een coach jou waard? Wat is persoonlijke groei jou waard? En als je geeft om groei, hoe wil je het voeden?
Wanneer je zoveel druk, slapeloze nachten en stress ervaart, is het goed om het van je af te praten en een plan vast te stellen dat de druk van de ketel haalt. Nu en in de toekomst. En met iemand die je niet oordeelt. Praten met een collega of leidinggevende is een mogelijkheid maar op een gegeven moment word je zeker verwacht om je werk te doen. Een goede coach luistert met empathie en kan putten uit een schatkist aan kennis en ervaring. Als je die waarde waardeert, is jouw investering € 125,- tot € 350,- per sessie van 60 tot 90 minuten en afhankelijk van de afspraak die je maakt. Doorslaggevend is wat jij meeneemt naar huis. Wat jij doet met de coachingsessies. Een aantal sessies kan je al nieuwe inzichten brengen waarmee je verder kunt. De vraag is, hoe snel en verantwoord wil jij van jouw probleem, jouw coachingsvraag af? Met een traject met een betrokken coach of team van coaches – jij bepaalt zelf hoe je het inricht – kan je soms al verrassend snel  verhelderende en heilzame stappen zetten. Een half jaar met begeleiding is ook afhankelijk van veel factoren maar vooral van wat je zelf wilt realiseren. Waar wil je naartoe?

Wie betaalt de coach?

Heb je werkgerelateerde klachten, dan kan het bedrijf op een bepaald moment een goede coach inschakelen. Uiteraard kan dat ook gelden voor privégerelateerde problemen want goed werkgeverschap houdt niet per se op bij de deur en er is vrijwel altijd een opleidingsbudget.
Houd in gedachten dat een fitte medewerker in alle opzichten goud waard is. Als particulier kun je overleggen met een contactpersoon van jouw zorgverzekering om te kijken wat er wordt gedekt of welke potjes er zijn en wat de route is. Je kunt ook zelf op onderzoek uitgaan.

Vergeet niet, succesvolle mensen en voetballers beschikken vaak over de beste coaches, van voeding en mindset tot zingeving en work-life balance. Als we dat lezen of horen, vinden we dat normaal… ‘Zij moeten immers presteren.’ Maar geldt dat ook niet voor ons? Jazeker wel.
Ook wij willen een zinvol en waardevol leven leiden, met positieve resultaten en met prachtige verbindingen met onze gezinnen en anderen. In dat geval is een sessie met een coach de mooiste investering voor nu en later. Noodzakelijke en ondersteunende voeding. Bij 100BesteCoaches kunnen wij jou zeker ondersteunen met jouw coachingsvraag. Met de beste coach voor jouw beste zelf. Voor jouw groei.

Lucinda Douglas
Team 100BesteCoaches