Mijn team is top! Zeg maar ‘Dáág’ tegen stagnatie en negativiteit. - 100BesteCoaches

  • Home
  • BlogMijn team is top! Zeg maar ‘Dáág’ tegen stagnatie en negativiteit.
Blog van Jeanneke Bruning over de teamcoach op 100BesteCoaches

Mijn team is top! Zeg maar ‘Dáág’ tegen stagnatie en negativiteit.

6 maart 2024 100BesteCoaches Comments Off

 

Beste leiders en managers,

Sta eens stil bij de volgende scenario’s in jouw team: steeds dezelfde stemmen domineren vergaderingen, een voortdurende stroom van negativiteit bij nieuwe initiatieven en agenda-items die telkens opnieuw opduiken zonder enige vooruitgang. En voel jij je machteloos, gevangen in een cyclus van inertie en onbegrip?

Klinkt dit bekend? Ik wil dat je weet dat er een weg is uit deze impasse. En ik ben hier om je te vertellen dat jij, ja jij, de sleutel bent tot verandering. Het begint allemaal bij jouw visie voor een optimaal functionerend team. Een team waarin de waarde van ieder teamlid wordt erkend, waar samenwerking en constructieve dialoog bloeien en waar problemen niet worden genegeerd maar actief worden aangepakt.

 

Moed & actie. Als teamleider kun jij het tij keren

Maar laten we eerlijk zijn, jouw visie kan alleen werkelijkheid worden als je de moed hebt om op te staan en actie te ondernemen. Je schiet er niets mee op om passief toe te kijken terwijl je team verstrikt raakt in patronen van ineffectiviteit. Nee, het is tijd om op te staan, je stem te laten horen en verandering te eisen.

Misschien heb je gemerkt dat wanneer je deze kwesties aankaart bij je collega-leidinggevenden, ze er nauwelijks op reageren. Misschien denken ze dat dit nu eenmaal de norm is, dat het erbij hoort. Maar laten we duidelijk zijn: het hoeft niet zo te zijn. Jij hebt de macht om het tij te keren, om een cultuur van stagnatie en negativiteit te doorbreken en een omgeving te creëren waarin jouw team kan gedijen.

 

Coach jouw team met actief luisteren

‘Maar hoe doe ik dat?’ Het begint met luisteren. Luister naar de stemmen in je team die misschien niet zo luid zijn als die van anderen, maar die wel waardevolle inzichten kunnen bieden. Moedig diversiteit aan in gedachten en meningen en zorg dat iedereen de kans krijgt om gehoord te worden tijdens vergaderingen. Dit betekent misschien dat je actief moet ingrijpen wanneer dezelfde mensen steeds het woord nemen. Zet een andere manier in om wél een ieder aan het woord te laten en zijn of haar inbreng op waarde te schatten.

Daarnaast is het essentieel om een cultuur van openheid en positiviteit te bevorderen. Wanneer nieuwe ideeën worden geïntroduceerd, laat geen ruimte voor cynisme en pessimisme. Moedig in plaats daarvan een constructieve benadering aan waarbij iedereen wordt gestimuleerd om bij te dragen aan het vinden van oplossingen in plaats van problemen te benadrukken.

 

De oplossing om jouw team verder te helpen

En wat betreft die eindeloze agenda-items die nergens toe leiden? Het is tijd om actie te ondernemen. Identificeer de kernproblemen, stel duidelijke doelen en werk stapsgewijs samen met je team aan concrete oplossingen. Stop met het accepteren van status quo en begin te streven naar echte vooruitgang.

Dus, leiders en managers, ik nodig je uit om op te staan en het voortouw te nemen. Laat je niet ontmoedigen door de apathie om je heen. Jij hebt de kracht om verandering teweeg te brengen. Jij bent de oplossing om jouw team verder te helpen.

Als teamcoach kan ik samen met jou díe oplossing te vinden.

Jeanneke Bruning,
teamcoach

Oh ja… ik schreef recent een boek over de problemen die jij en jouw team kunnen tegenkomen. En… de oplossing geef ik er ook gelijk bij in mijn boek Mijn team is top! Zo zet je jouw team in beweging.  En je kunt natuurlijk altijd een beroep doen op mij : )

Ontmoet Jeanneke Bruning op 100BesteCoaches.

Mijn team is top! Het boek van Jeanneke Bruning over teamcoaching.