Waar blijft de teamcoach? - 100BesteCoaches

Jeanneke Bruning blogt over teamcoaches op 100BesteCoaches

Waar blijft de teamcoach?

16 mei 2023 100BesteCoaches Comments Off

Er was eens… een team waarin ik me gezien en gewaardeerd voelde. Waarin ik de ruimte voelde om mezelf te zijn, fouten te maken, te leren en te delen. Wanneer ik daaraan terugdenk, word ik weer helemaal blij van binnen. Niet dat altijd alles binnen het team op rolletjes liep. Nee zeker niet. Er was ook regelmatig verschil van mening. Het schuurde af en toe behoorlijk. Maar ondanks dat hadden we het als team heel duidelijk voor ogen wat we wilden. Met opbouwende bijdrages van ieder teamlid. Het verbaast je dan ook vast niet dat ik in deze periode me ontwikkelde, ik leerde en groeide. Ik genoot ervan om naar mijn werk te gaan.

De onzekerheid van de teamleider

De zonneschijn verdween snel bij mijn inzet in een nieuw team. Was ik in het eerste team muziektherapeute, ondertussen was ik onderdeel van een team van teamleiders. Ik had hier het gevoel dat ik anders was dan anderen. Ik begon te denken dat ik het verkeerd deed en dat maakte me onzeker. Hierdoor durfde ik mezelf niet te laten zien. In overlegsituaties hield ik mijn mond, mijn ideeën hield ik voor me en ik maakte me klein.
Als leidinggevende stond ik ook aanzienlijk minder sterk in mijn schoenen en de onzekerheid sijpelde door naar mijn team. Zelf had ik dit nog niet scherp in de gaten want op het moment dat ik me minder zeker voel, ben ik vooral bezig met wat ik denk dat er van mij verwacht wordt. Een situatie die mij niet niet echt in mijn kracht zet.
 
Als los zand hing ons team teamleiders tezamen. Individuen die elkaar min of meer toevallig ontmoeten. We hadden motivatie en verbinding nodig en die kondigden zich aan in de vorm van een teamcoach. In dit opbouwtraject deelden we veel met elkaar. Er was echt tijd om stil te staan bij wie iedereen was, waar je vandaan kwam en waar je blij van werd. Samen stonden we stil bij wat onze opdracht binnen de organisatie was en hoe we daar invulling aan konden geven.
De teamcoach hielp ons ook om af en toe van een afstand naar ons zelf te kijken: hoe doen we wat we doen? Werken we vertrouwd samen? Werpt onze aanpak vruchten af in de vorm van voortgang en resultaat? Het losse zand werd een hechte fundering.

Samen. Hoe de teamcoach verbindt

De opbrengst van de teamcoaching was zeker dat we als team veel beter beseften wat we aan elkaar hadden en hoe we elkaar konden versterken. Samen dus. Ook op persoonlijk vlak voelde ik me weer meer verbonden met de teamleden. Waardoor ik weer meer van mezelf durfde te laten zien.
Nu deelde ik wel mijn ideeën en liet ik mezelf horen tijdens het teamoverleg. Ik werd veel zichtbaarder. Hetzelfde gold ook voor mijn collega’s, de teamleiders. Mijn werkplezier was terug. Ik had niet meer het gevoel dat ik het alleen moest doen. Nee, we deden het samen.

De belangrijkste les die ik hieruit trek, is dat goed samenwerken binnen een team begint met goede verbinding. Pas dan kan iedereen zichzelf zijn en samen verder leren. En ja… meer werkplezier resulteert direct in minder verzuim, meer productiviteit en meer creativiteit. Dat hoeft echt geen sprookje te zijn. Als ervaringsdeskundige én teamcoach kan ik dit beamen. En ik laat het je graag zien.

Met hartelijke groet,

Jeanneke Bruning

Jeanneke Bruning is een van 100BesteCoaches en schrijft momenteel een praktisch handboek over hoe teams succesvol kunnen presteren. Jeanneke is jouw coach voor coaching van teams & communicatie.